Aliff Syukri siapkan diri bertanding PRU ke-15, dah lama rancang masuk politik – “Saya nak vbah Malaysia jadi lebih baik

IMPIAN usaha.wan kosmetik Datuk Seri Aliff Syukri untuk bergelar seorang wakil rakyat dan memegang jawatan perdana menteri (PM) bukanlah angan-angan kosong atau sekadar gimik semata-mata.

Aliff, 35, berkata, perkara itu sudah lama difikirkan dan meng.anggap sekarang merupakan saat yang sesuai untuk merealisasikan cita-cita itu.

Tambahnya lagi, dia bersedia mencuba nasib bertanding pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-15 akan datang.

“Siapa yang kata gimik? Saya memang menaruh harapan nak masuk pol.itik. Ikhlas dari hati memang saya serius nak mencuba bidang politik selepas ni.

“Kalau boleh saya nak jadi calon dalam pilihanraya umum (PRU) akan dat.ang, seterusnya diangkat memegang jawatan perdana menteri. Saya yakin saya mampu membawa tugas PM dengan baik!

“Aku serius ni tau… bukan main-main. Dekat luar negara pun ramai sahaja PM dan presiden yang dilantik dalam kalangan ahli perniagaan,” katanya kepada mStar.

Aliff Syukri mahu bertanding di Parlimen Damansara pa.da PRU akan datang.

Sementara itu, penyanyi lagu Cuba ini berkata dia men.erima sokongan hebat daripada pengikut di Instagram sejak membuat pengumuman terbuka ingin menjadi seorang pemimpin negara.

Ini membuatkan dia lebih bersemangat untuk membangunkan Malaysia dan menjadikan negara ini lebih hebat di mata dunia.

“Secara jujurnya saya nak jadi PM kerana nak ubah Malaysia menjadi lebih baik… kalau saya boleh berjaya dalam perniagaan tak mustahil saya boleh bawa Malaysia lebih hebat selepas ini.

“Sebagai anak Pahang saya memang ikhlas mahu berjuang untuk bangsa dan negara, pemimpin kita sebelum ini pun ramai dari Pahang. Saya kenal mereka semua.

“Pengikut saya di media sosial pun banyak bagi sokongan walaupun ada masa saya pun keliru sebenarnya mereka memang ikhlas sokong atau hanya nak perli saya? Tak apalah saya anggap mereka benar-benar ikhlas mahu saya jadi PM.

Aliff Syukri enggan ambil pusing kritikan ibun.ya, Rozita Ibrahim.

“InsyaAllah saya sedang berjinak-jinak ke arah itu. Saya sanggup bermula dari bawah, tolonglah jangan kecam saya… berilah saya peluang untuk buktikan dan dapat berjasa kepa.da anda semua,” ujarnya.

Sebagai makluman, dalam Perlembagaan Perseku.tuan, Yang di-Pertuan Agong mempunyai kuasa untuk memilih perdana menteri.

Perkara 3(2)(b) menyebut Yang di-Pertuan Agong hendaklah melantik seorang ahli Dewan Rakyat yang pada hematnya mungkin mendapat kepercayaan majoriti ahli Dewan Rakyat itu seba.gai perdana menteri untuk mempengerusikan Jemaah Menteri.

Seseorang ahli Dewan Rakyat pula dipilih melalui pilihan raya.

sumber: mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *