Mad Sajad Beri Respon Tentang Gambaran Pembedahan Plastik Beliau Lakukan

Baru-baru ini Sajat berkongsi paparan di mana dia berada di pusat perubatan untuk menerima rawatan. Di dibiuskan dan seperti ingin melakukan pembedahan. Ramai yang beranggap Sajat ingin melakukan pembedahan plastik, namum respon dari Sajat seperti dibawah ini:

Terdapat banyak kesan sampingan yang merbahaya yang ramai pilih untuk abaikannya, hanya kerana mereka ingin mengejar ‘kekayaan’ dunia.

Bila kita berbicara perihal pembedahan plastik, dua negara ini iaitu Korea Selatan dan Jepun secara automatik akan terlintas di fikiran.

Pembedahan plastik ibarat keperluan kepada rakyat di kedua-dua negara itu yang terlalu obses untuk kelihatan cantik, kacak dan sempurna. Namun trend ini sudah mula menular di negara kita. Itu antara fenomena yang berlaku pada hari ini.

Sajat menyatakan bahawa dia mengambil lemak dari bahagian pehanya dan letak di garisan senyuman di muka.

Apa yang menarik perhatian ketika Sajat dibius ubat dan doktor menyuruh Sajat menyanyi.

Pembedahan plastik merupakan pembedahan dengan tujuan untuk perubatan dan pemulihan yang dibenarkan.Contoh,pembedahan untuk mulut yang sumbing atau pembedahan untuk menampal kulit yang melecur.Pemakaian gigi palsu dan sebagainya dibenarkan untuk tujuan menutup kecacatan.

Kita dapat melihat terutamanya dunia perubatan telah mencapai kepada satu tahap yang tidak terjangkau oleh akal manusia pada kira-kira 50 tahun dahulu. Kemajuan dunia perubatan hari ini telah banyak memberi manfaat kepada kehidupan manusia sejagat. Banyak penemuan baru telah dicapai di dalam kaedah rawatan melalui pelbagai cara dan peralatan yang canggih. Ia dianggap sebagai satu pencapaian yang gemilang dan bukti kebijaksanaan manusia.

Inilah sebabnya kami dilarang untuk melakukan sebarang ‘pengubahsuaian’ pada penampilan kami walaupun kadang-kadang terdapat pengecualian situasi seperti seseorang yang terlibat dalam kes kemalangan yang ngeri dan akhirnya menjadi sangat cacat(muka/badan).

Masa sudah berubah, orang sanggup keluarkan duit untuk kelihatan cantik. Namun kita lebih tertutup. Maknanya pesakit nak sorok-sorok datang ke sini kerana masyarakat masih taboo mengenai rawatan pembedahan kosmetik dan estetik untuk kecantikan.